NO ESTEM SOL*S

Utilitzant l’art com a eina de transformació social, el Districte de Les Corts en col·laboració amb l’artista Octavi Serra i la productora d’art urbà Rebobinart presenten una iniciativa que pretén reforçar els vincles de la ciutadania amb la gent gran per tal d’oferir-los noves vies de suport social i fer constar la presència de la gent gran a l’espai públic.

NO ESTEM SOL*S és un projecte social que vincula la intervenció artística a l’espai públic amb el col·lectiu de la gent gran del barri de Les Corts a Barcelona. La pandèmia de la COVID-19 ha tingut un impacte socioeconòmic global, tot i així, la gent gran ha resultat un dels col·lectius més vulnerables de la població durant aquesta crisi, tant per l’afectació del virus com per la situació d’aïllament i soledat que els ha dut el confinament.

DESENVOLUPAMENT DEL PROJECTE

Aquest projecte consta de diverses fases en la que s’impliquen diferents agents. L’inici, consistent en la selecció de les persones grans que volen participar, posa en relleu la importància de les entitats i associacions del territori i la seva vinculació amb la gent gran, reforçant-ne el vincle. Tot seguit, el periodista Carlos Márquez (fa 20 anys que és periodista d’informació general a El Periódico i és col·laborador habitual al programa Bàsics de betevé) contacta telefònicament amb elles per fer l’entrevista que servirà per conèixer la persona, i la fotògrafa Laura Abad (amb experiència en fotografia participativa i tot el que té a veure amb les històries i les persones, fotògrafa de projectes com Amics de la Gent Gran, l’ÚS Festival i de diverses iniciatives d’art urbà, entre d’altres) els realitzarà el retrat que servirà de base per a les plantilles de la imatge. El darrer pas el farà l’artista Octavi Serra que procedirà a la intervenció artística a la vorera, tant de la imatge de la persona com del hashtag #NoEstemSol*s.

EQUIP DEL PROJECTE

Artista: Octavi Serra

El treball de l’artista, dissenyador i fotògraf es basa en la captació de les ironies, els truismes i les frustracions de la vida moderna. Les il·lusions òptiques i els productes de rebuig es presenten en espais públics i es fotografien com a part d’una sèrie filosòfica participativa. El treball liberal de l’artista és un signe del nostre temps i una reacció a la insatisfacció amb el panorama social actual. Serra construeix instal·lacions conceptuals que responen a la la cultura actual i posen en qüestió l’estatus quo: cada imatge retrata un missatge sobre algun tipus de qüestió sociopolítica. Sigui la vigilància, l’avarícia, la corrupció, la destrucció ambiental, l’egoisme, la tecnologia o el consumisme, l’artista no passa res per alt.

Fotògrafa : Laura Abad

Fotògrafa llicenciada en Humanitats per la UPF. Li interessa el documental, el retrat, la dansa, la fotografia participativa i tot el que té a veure amb les històries i les persones. Ha sigut fotògrafa de projectes com Amics de la Gent Gran, l’ÚS Festival i de diverses iniciatives d’art urbà així com de campanyes de marques nacionals. Per a la fotògrafa No Estem Sol*s és una iniciativa que sorgeix de la necessitat de fer visible allò que durant molt de temps s’escaparà de la nostra mirada. Per això, els retrats han de donar total protagonisme a la persona i establir un contacte visual directe amb la ciutadania perquè s’aturi a conèixer la història dels avis i les àvies que hi apareixen.

Periodista : Carlos Márquez

Reporter i cronista d’El Periódico de Catalunya des de fa 20 anys. Llicenciat en Ciències de la Comunicació i Periodisme per la Universitat Ramon Llull i màster en Periodisme per la Universitat de Barcelona i la Columbia de Nova York. Col•laborador habitual al programa Bàsics de Betevé i al Planta Baixa de TV3. Durant els darrers 12 anys ha estat prenent el pols a la ciutat de Barcelona. La política municipal, la mobilitat, els barris; en definitiva, la gent. S’encarregarà de donar forma a les veus i el relat de la gent gran, fent ús de l’eina que mai falla en aquesta professió: escoltar.

Rebobinart fomenta una visió de l’art urbà professional posant-lo al servei de la societat a través de la creació de projectes que s’arrelen al territori, que aporten un valor afegit a l’espai urbà i que generen una nova via de comunicació amb la ciutadania propiciant l’esperit crític i transmetent missatges de caràcter social.